DE EXPERT - SEBASTIEN DE BAERE

Gelegen in een indrukwekkend historisch gebouw in het Jubelpark in Brussel, mag Autoworld jaarlijks op 180.000 bezoekers rekenen. Het automuseum vertelt de volledige geschiedenis van de auto, startend vanaf de koets tot de hedendaagse wagen. Maar met enkele bijzondere prototypes wordt ook een interessante blik naar de toekomst gegeven. Jaarlijks organiseert Autoworld verschillende exposities die ervoor zorgen dat je bij elk bezoek iets nieuws blijft ontdekken. Als gedreven Managing Director weet S├ębastien De Baere het museum een succesformule aan te meten.

Wat zorgt volgens jou voor het succes van Autoworld gezien de vele jaarlijkse bezoekers?
Vroeger spitste het museum zich te veel toe op pré-war wagens. Die wagens zijn uiteraard heel interessant en mogen zeker niet aan de collectie ontbreken, maar Autoworld zat op dat gebied met een overaanbod. Daarom hebben we besloten meer te investeren in jongere wagens vanaf de jaren ’50. Het museum moet zeker de geschiedenis vertellen, maar het verhaal mag niet stoppen bij het verleden want ook de toekomst is belangrijk. Als een nieuwe hedendaagse wagen over heel bijzondere eigenschappen beschikt, dan kan die zeker in aanmerking komen om in ons museum te staan. Daarnaast bieden we steeds een afwisselend jaarprogramma aan zodat de bezoekers telkens weer iets nieuws ontdekken. Bij de samenstelling van de agenda zorgen we ervoor dat ons aanbod zowel populaire merken brengt voor het brede publiek, alsook exclusieve collecties voor de kenners. Het is heel belangrijk voor Autoworld om te blijven variëren. Net zoals de auto niet gemaakt is om stil te staan, blijft ook ons aanbod steeds in beweging. Sinds we deze tijdelijke exposities brengen, hebben we ons bezoekersaantal bovendien weten te verdrievoudigen.


Welke exposities mogen we zeker niet missen dit jaar?
Ons nieuwe jaarprogramma brengt opnieuw diverse interessante exposities. In de zomer vieren we bijvoorbeeld de 100ste verjaardag van Citroën waarvoor er meer dan 50 wagens zullen zijn. De expo van Citroën wordt een grote populaire expositie die zeker de moeite is. Daarna is het opnieuw tijd om een 100ste verjaardag te vieren, namelijk die van Zagato. Het Italiaans designbureau is gespecialiseerd in autocarrosserie en brengt een heel eigen lijn. Met deze bijzondere expositie richten we ons tot de specialisten en echte autoliefhebbers. Een kenner weet dat als er Zagato op de carrosserie staat, dat je sowieso te maken hebt met een pareltje. En ze zeggen wel eens, save the best for last. Wel, onze expositie So British die plaatsvindt op het einde van het jaar is er zo ééntje die je zeker niet gemist mag hebben. Voor deze grote expositie zal de expositieruimte volledig omgevormd worden tot een thematische expo rond het

Verenigd Koninkrijk.is er één favoriet stuk uit het museum Dat er voor jou weet uit te springen?
Dat is een moeilijke vraag. Alsof men je zou vragen wie je lievelingskindje is. Ik ben zelf een kind van de jaren ’80, waardoor mijn lievelingsperiode zich situeert vanaf de jaren ’60 tot de jaren ’90. Ik heb het ook wel erg voor youngtimers en voor sportievere wagens. Momenteel staat er bijvoorbeeld een Ferrari 275 GTB in de collectie, wat toch een topper is. En er staan uiteraard ook een aantal Porsches tentoon, waarvan de 911 ook één van mijn favorieten is. Het is dan misschien wel cliché, maar het is zo, ik ben nu éénmaal een echte 911 fan. 

Wat zou je nog graag willen verwezenlijken in autoworld?
Ik wil verder werken op een interactieve beleving voor de bezoeker. We spelen hierop in door bijvoorbeeld nieuwe zones te bouwen of te renoveren en door de collecties te verjongen. Dit jaar zullen we bijvoorbeeld een nieuwe aparte nostalgische zone bouwen die “Salon 1910” zal heten. We maken er de link naar het autosalon dat hier destijds plaatsvond aan de hand van exacte replica’s van toen. Het wordt een terugkeer naar de geschiedenis, aangevuld met hedendaagse interactie. Zo zal de ruimte voorzien worden van touchscreens, de juiste belichting en storytelling. Het wordt veel meer dan enkel auto’s die geparkeerd staan waarbij je op een bordje kan lezen over hoeveel pk’s ze beschikken. Daarnaast droom ik ervan om nog verschillende mooie exclusieve collecties te mogen exposeren, zoals de bijzondere collectie van modeontwerper Ralph Lauren bijvoorbeeld. 

Wat zal volgens jou de toekomst brengen voor olftimers en oldtimerliefhebbers?
Voor ons als automuseum is het natuurlijk ook heel boeiend om te zien wat de toekomst zal brengen. Want wat vandaag toekomst is, wordt ooit ook terug geschiedenis, wat voor elk museum belangrijk is uiteraard. Ik vermoed dat de oldtimermarkt nog exclusiever zal worden en de prijzen verder zullen stijgen, gezien de wet van vraag en aanbod. Maar mensen zullen altijd geïnteresseerd blijven in oldtimers en alles wat ermee samenhangt, daar ben ik zeker van. Het zal dus zeker blijven leven, maar het zal wel veranderen. We zullen de oldtimers vermoedelijk steeds minder in het straatbeeld zien, behalve dan in het kader van een rally of ander evenement. Al hopen wij natuurlijk dat de oldtimers zo lang mogelijk mogen blijven rijden. Maar we merken wel dat er vragen rijzen bij de toekomst voor de oldtimers.

Daarnaast worden wij er ook steeds vaker over aangesproken en blijken de huidige wetten niet duidelijk. De federale wetgeving en regionale wetgevingen met betrekking tot oldtimers en waar ze nog mogen rijden, blijken niet voldoende op elkaar afgestemd. Als oldtimerfans pleiten wij er uiteraard voor om de oldtimers en youngtimers verder te laten deelnemen aan het verkeer en de gepassioneerde liefhebber van zijn hobby te laten genieten. Ik weet dat het niet evident is en heb wel begrip voor het thema en de politiek. Maar toch wil ik toch ook graag begrip vragen voor de liefhebbers. Bovendien maken de wagens deel uit van het patrimonium en gaat het om geschiedenisstukken die ook voor een hele evolutie zorgden. Ik hoop dat hier rekening mee zal gehouden worden.

 Ondanks de vele negatieve media-aandacht blijft de wagen heel populair. Kijk maar naar het grote bezoekersaantal waar onze exposities steeds kunnen op rekenen, alsook naar het gigantische bezoekersaantal van bijvoorbeeld het autosalon. Bovendien mag ik dagelijks merken hoe leuk ook kinderen de wagens vinden en hoe de passie al snel over generaties heen gaat. Een passie die Autoworld ook graag verder zet.